Poradnik

Kora mielona

<< Powrót

Kompostowana kora mielona jest znakomitym, naturalnym materiałem do ściółkowania roślin. Jej użytkowania nie musimy ograniczać do ogrodu ozdobnego, stosujmy ją wszędzie tam, gdzie zależy nam na ochronie gleby. Dzięki korze rabaty, zwłaszcza te nowo założone, wyglądają estetycznie. Jednak zalety ściółki z kory są dużo większe.

Dlaczego zatem warto stosować przekompostowaną korę mieloną?

Kompostowanie kory zapewnia, że jest ona bezpieczna dla roślin, nie zawiera garbników, które mogą być obecne w korze świeżej. Dzięki organicznej ściółce z kory, chronimy glebę przed wysychaniem, nadmiernym nagrzewaniem się, wiatrem, wahaniami temperatury. Ściółka z kory sprawia, że gleba żyje, stopniowo poprawia się jej struktura, a co za tym idzie także jej żyzność.

Nie zapominajmy też, że ściółka oszczędza nam wiele pracy - w dużym stopniu zapobiega masowemu wyrastaniu chwastów. Za ściółkowanie korą będą nam szczególnie wdzięczne rośliny kwasolubne np. różaneczniki, azalie, borówki, wrzosy.

Aby ściółka z kory dobrze spełniała swoją rolę, jej warstwa nie może być zbyt gruba. 5-10 cm w zupełności wystarczy. Grubsza warstwa uniemożliwi dostęp tlenu do gleby, może doprowadzić do zbytniej wilgotności po długotrwałych opadach, czy nawet stać się siedliskiem występowania szkodników, takich jak ślimaki czy gryzonie.

Pamiętajmy więc, aby ściółkować z głową.

Ściółka z kory mielonej frakcji 0-60
Ściółka z kory mielonej frakcji 0-20

Pobierz poradnik w pliku PDF

Inne porady

Oferta

Oferta
Oferta
Oferta